Szaldó és bruttó elszámolás? Ön sem tud eligazodni?

Szaldó és bruttó elszámolás? Ön sem tud eligazodni?
Segítünk, olvassa el cikkünket!

Telepítsen napelemes rendszert, még szaldó elszámolással!

A napelemes rendszerek által termelt villamos energia elszámolása jelenleg (2021. 09.03.) éves szaldóban történik. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszer által egy év alatt megtermelt és a hálózatba táplált villamos energia mennyiségét a szolgáltató levonja az adott fogyasztási hely által a hálózatból elfogyasztott villamos energia mennyiségből és a fogyasztónak ezek különbözetét kell csak fizetnie.
Ennek előnye, hogy a fogyasztó csupán a két energia különbözete után fizeti meg a hálózathasználati díjat.
Jelenlegi prognosztizáció szerint az önerőből telepített napelemes rendszereknél a szaldó elszámolás 2023. december 31-ig marad. Ezt követően bruttó elszámolás lesz, amelynek lényege, hogy a fogyasztó az összes hálózatba juttatott napelemes energia, illetve az onnan vételezett elektromos energia után meg kell fizetnie a hálózathasználati díjat.
Ez jelentős költségtöbbletet okoz majd a napelemes rendszerek tekintetében és rontja a megtérülési rátát.
Az év közepéig az volt az előirányzat, hogy állami, vagy uniós támogatással létesült napelemes rendszerek esetén a bruttó elszámolás 2021. július 1-től lép érvénybe. Ezt pillanatnyilag ismeretlen határidőig elnapolták.
Mindezekből következik, hogy ezen határidőkig érdemes napelemes rendszert telepíteni, hiszen a megtérülésük szaldó elszámolással a legkedvezőbb.

FRISS

Napelemes rendszer működése

Éjszaka fény hiányában az áramtermelés magától értetődően nulla. Ekkor azonban a fogyasztás is alacsony. Ezt a kis fogyasztást a normál hálózatból is képesek...