• [Un]Subscribe to Posts
 • Társasház villámvédelem norma tervezés kivitelezés felülvizsgálat javítás

  Villámvédelem

  Társasházak, lakóházak, épületek villámvédelme

  Miért csinálunk villámvédelmet? Ezért hogy bizonságban tudjuk épületünket a villámcsapás veszélyeitől. Hogy ne keletkezzen villámcsapáskor tűz, ne égjen le épületünk, ne keletkezzen jelentő anyagi vesztesség az elektromos berendezésekben, hogy megóvjunk emberi életeket. Ugye ezek ismeretében már nem nagy ár a villámvédelem költsége?

  A probléma az hogy tudnunk kell mi a jó villámvédelem. Ami elégséges védelmet ad, de nem okoz fölösleges többlet költséget. Honnan tudhatjuk ezt meg? Ha elvégezzük a villámvédelem szabványossági felülvizsgálatát ( VV ). Ez az a minimális biztonsági szint amit az érvényes jogszabály és a jogszabállyal kikényszerített szabvány előír. Mikor készítünk VV-t? A rendszeres felülvizsgálat a régebbi A és B tűzvédelmű osztályba sorolt épületek esetén 3 évenként, C és D és E esetén 6 évenként esedékes. Az időpont most már nem naptári év, hanem dátum szerint értendő. Valamint minden villámcsapást követően, illetve minden olyen eseméynt követően, amely a villámvédelem hatékonyságát befolyásolja, megkérdőjelezi.

  Egyféle villámvédelemi felülvizsgálat van?

  Sajnos nem. Az országos Tűzvédelmi Szabályzat ( OTSZ ) előírja hogy új épület, illetve nagyméretű felújítás esetén a régebbieket is “norma szerinti”, azaz az MSZ-EN 62305 szerint villámvédelemmel kell tervezni, ellátni, felülvizsgálni, javítani. De a régebbi, “nem norma szerinti” villámvédelmből van a több ma Magyarországon. Ezeket a régebbi 9/2008 ÖTM rendelettel bevezetett régebbi OTSZ melléklete szeint kell megítélni, felülvizsgálni, javítani. De tervezni már csak az új kockázatelemzést is tartalmazó “norma szerinti” módszerrel lehet.

  Az új szerinti tervezés, kivitelzés, felülvizsgálat, javítás összetettebb, igényesebb, jellemzően tartalmaz túlfeszültség védelmet is, tehát elemeiben és összességében is költségesebb. Tehát a tulajdonosoknak anyagilag “megéri” megtartani a régi magyar szabvány és előírások szerint létesített rendszereket. Persze a jobb rendszer nagyobb biztonságot is nyújt. Mert a villámvédelem nem zárja ki kár keletkezését, csak azt a jogszabály által “elfogadható” szintre csökkenti az előírások betartásával.

  Mi segítünk a fentiekben: a villámvédelem tervezésében, kivitelezésében, felülvizsgálatában, , helyreállításában, javításában a létesítés idejétől függetlenül. Úgy a régi előírások szerint, mint a jelenleg érvényes 54/2014 (XII.05) BM rendelettel életbe léptetett új OTSZ által megkövetelt MSZ EN 62305 szerint is tesszük fentieket.

  Kiemelt gyakorlatunk van nemcsak a tervezésben, létesítésben, de túlfeszültség védelem területén is. Az előzetesen bekövetkezett milliós károkhoz képest létesítéseinket követően évekre visszamenőleg nem volt esemény.

  Írjon nekünk itt!