• [Un]Subscribe to Posts
 • villamos szabványosság érintésvédelem villámvédelem tűzvédelem

  Villamos szabványosságok

  • Villamos szabványosságok

   A villamos szabványosságokhoz a következők tartóznak:

   • érintésvédelemi szabványossági felülvizsgálat ÉV
   • erősáramú berendezések tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálata, EBF, vagy villamos berendezések tűzvédelme
   • villámvédelem szabványossági felülvizsgálata VV

   Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat

   30 kW feletti csatlakozási teljesítmény esetén az MSZ HD 60364-6 és a 22/2005. (XII.21.) FMM rendelet szerint 3 évente kell elvégeztetni, ennél kisebb  csatlakozási teljesítmény esetén 6 évente.  Villamos kéziszerszámokat évente kell felülvizsgálni.

    

   Villámvédelem szabványossági felülvizsgálat

   “Norma szerint” az OTSZ renelkezései szerinti kell végezni (MSZ-EN 62305) Itt mindig kockázatelemzést is kell készíteni. “Nem norma” szerint régebbi létesítéseket esetén viszont ennek végzését a rendelet visszautalja a 28/2011. IX.6. BM rendelet eljárási rendjébe. Ez közel megfelel a régi magyar villámvédelmi szabványnak (MSZ 274).

   Mindkét esetben magas és közepes tűzvédelmi kockázat esetén (régebben A és B tűzveszélyességi osztály) legalább 3 évenként, alacsonyabb kockázat esetén ( C, D, E tűzveszélyességi osztály ) legalább 6 évenként kell elvégeztetni. Immár minden esetben ez dátumot és nem naptári évet jelent. De “norma szerint” esetben be kell tartani az MSZ-EN 62305 erre vonatkozó előírásait is, így vannak évente és kétévente elvégzendő feladatok is.

   Villámvédelemmel kapcsolatos további tudnivalókat itt talál!

    

   Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat

   Végeztetését és annak gyakoriságát az OTSZ írja elő.

   Magas és közepes tűzvédelmi kockázat esetén (régebben A és B tűzveszélyességi osztály) legalább 3 évenként, alacsonyabb kockázat esetén ( C, D, E tűzveszélyességi osztály ) legalább 6 évenként kell elvégeztetni. Immár minden esetben ez dátumot és nem naptári évet jelent.

   Tudta hogy a tűzesetek leggyakoribb okaként a tűzvizsgálat elektromos tüzet szokott megállapítani? Az időben elvégeztetett EBF kiszűri a tüzek leggyakoribb gyújtóforrását! Ennyit ugye megér a biztonságunk?

   Írjon nekünk itt!

    

  Dunaújváros Kallós D., József A 21.

  Dunaújváros Kallós Dezső utca

  Székesfehérvár, József Attila utca 21.

  Székesfehérvár, József Attila utca 21.

  CIMG3918

  Székesfehérvár, Tolnai u.