• [Un]Subscribe to Posts
 • Tűzjelző hagyományos intelligens hő füst érzékelő kézi hangjelző átjelző

  Tűzjelző

  Tűzjelző

  Miért telepítünk tűzjelzőt? Azért mert egy tűzjelző leggyakrabban sokkal hamarabb érzékeli és jelzi a kezdő tűz megjelenését minthogy azt emberek észrevennék. A kezdő tüzeket viszonylag könnyen el lehet oltani, míg a kifejlődött tűzet van úgy hogy már egyáltalán nem lehet megfékezni az éghető anyagok teljes elégéséig. Azért hogy tűz esetén a risztás hatására a bennt tartózkodók azonnak megkezdjék a menekülést a kijáratokon át. Hogy megóvjunk emberi életeket. Ugye ezek ismeretében már nem túl nagy ár a tűzjelző rendszer költsége?

   

  Hol kell tűzjelzőt létesíteni?

  Az 54/2014 (XII.05) számú BM rendelettel életbe léptetett OTSZ 14. melléklete írja elő hol kell mindenképpen beépített tűzjelző berendezést létesíteni. Ez alól nem lehet kivétel. Persze ahol ez nem előírás, ott is anyagi, biztosítási, biztonsági, stb. megfontolásból a tulajdonos vagy üzemelhető dönthet úgy hogy létesít ilyet.

   

  Milyen tűzjelzők vannak?

  Nagyon sokféle tűzjelző, érzékelő és  megoldás van. Alapvetően kétféle rendszer van: a hagyományos, ahol a tűz bekövetkeztét az érzékelő dönti el, a központ csak végrehajt, illetve az intelligens, ahol az érzékelő digitális jelét a központ értékeli ki és dönt a riasztásról. 

  Az érzékelők sokfélék: füstérzékelő, hőmérséklet, hősebesség, duál, pontszerű, lineáris, aspirációs, címzett és nem, stb.

  A kiegészítők: kézi jelzésadó, hangjelző, vonali és hurkos, beltéri, kültéri, címző modul, vezérlő modul, tápmodul, telefon, mobil, SMS modem, stb.

  Nem könnyű a tervező dolga ugye?

   

  Milyen gyakorisággal kell felülvizsgálni a tűzjelzőt?

  Az épület üzemeltetőjének gondoskodni kell a időszakos felülvizsgálatáról, karbantartásáról 54/2014 (XII.05) BM rendelet  18. mellékletben foglalt táblázatban meghatározott módon és gyakorisággal (félévente), valamint a esetleges javításáról szükség szerint intézkednie kell.

  Mi segítünk a tűzjelző rendszerek tervezésében, kivitelezésében, felülvizsgálatában, karbantartásában, javításában.

  A rendszeres felülvizsgálatot, karbantartást félévente erre jogosult szakképzett, vizsgázott dolgozóink végzik. A működőképes rendszerről kiállított felülvizsgálati naplót, jegyzőkönyvet a tulajdonosnak, üzemeltetőnek hatósági ellenőrzéskor be kell mutatnia.

  Írjon nekünk itt!