• [Un]Subscribe to Posts
 • Irányfény biztonsági szükség világítás felülvizsgálat karbantartás javítás

  Szükség és biztonsági világítás

  Szükség és biztonsági világítás

  Miért csinálunk szükség és biztonsági világítást? Azért hogy bizonságosabb legyen az emberek menekülése tűz esetén. Azért hogy tűz esetén a látni lehessen az akadályok, a menekülési utat és az emberek el tudjanak jutni a kijárathoz. Hogy megóvjunk emberi életeket. Ugye ezek ismeretében már nem túl nagy ár a szükség és biztonsági világítási rendszerek költsége?

  Hol kell ilyen világítást létesíteni?

  Az 54/2014 (XII.05) számú BM rendelettel életbe léptetett OTSZ 146 § szerint biztonsági világítást (irányfény)  kell létesíteni meghatározott épületek menekülési útvonalán.

  Az épület üzemeltetőjének gondoskodni kell a biztonsági világítás (irányfények) ellenőrzéséről, időszakos felülvizsgálatáról, karbantartásáról 54/2014 (XII.05) BM rendelet  18. mellékletben foglalt táblázatban meghatározott módon és gyakorisággal, valamint a javításáról szükség szerint intézkednie kell.

  Részlet az 54/2014 (XII.05) számú BM rendeletből:

  1. § (1) Biztonsági világítást kell létesíteni

  a) a KK és MK osztályú épület menekülési útvonalán,

  b) óvoda, iskola, gyermekjóléti, gyermekfoglalkoztató, kényszertartózkodásra szolgáló intézmény menekülési útvonalán,

  c) átmeneti védett térben és a tűzoltó egységek részére a helyiség megközelítésére használt útvonalon,

  d) biztonsági felvonó előterében,

  e) tűzoltósági beavatkozási központban és a tűzoltó egységek részére a helyiség megközelítésére használt útvonalon,

  f) tűzeseti főkapcsolót tartalmazó helyiségben és a tűzoltó egységek részére a helyiség megközelítésére használt útvonalon,

  g) tűzjelző központ helyiségében és a tűzoltó egységek részére a helyiség megközelítésére használt útvonalon,

  h) beépített tűzoltó berendezés elzáró szerelvényét tartalmazó helyiségben és a tűzoltó egységek részére a helyiség megközelítésére használt útvonalon,

  i) tömegtartózkodásra szolgáló helyiségben,

  j) ahol e rendelet előírja és

  k) ahol a tűzvédelmi szakhatóság a menekülés biztosítása érdekében előírja.

  A probléma az hogy tudnunk kell milyennek kell lennie a jó szükség és biztonsági világítási rendszernek! Ami kellően jó védelmet ad, de nem okoz fölösleges többlet költséget. Honnan tudhatjuk ezt meg? Ha elvégezzük az OTSZ által előírt rendszeres ( évente esedékes ) felülvizsgálatát és karbantartását a rendszernek. Ez a minimális biztonsági szint amit az érvényes jogszabály előír. A határidőben egy hét eltérést enged a szabályozás. Rendkívüli felülvizsgálatot és karbantartást minden olyan eseményt követően kell végezni, amely a rendszer hatékonyságát befolyásolja, vagy megkérdőjelezi.

  Ez minden?

  Hát nem ennyire egyszerű. Egyrészt azért mert mint világítási rendszer villamos árammal működik. A tűzvédelmi rendszereknek biztonsági áramellátása kell legyen. Ezáltal ha a világító testeket ugyan csak évente, de beredezések szünetmentes áramellátását fél évente kell arra jogosult felülvizsgálónak ellenőriznie, a megfelelő működő képességet a naplóban aláírásával hitelesen dokumentálnia.

  Több féle áramellátásal működő rendszer járatos: saját akkumulátorral rendelkező lámpatestek, központi akkumulátorról üzemelők

  A renszer indítására is többféle lehetőség van: áramkimaradás, indító jelre, központi tűzoltósági panóról.

  A működési mód is többféle: csak áram kimaradásnál induló, folyamatosan hálózatról, másodhálózatról, akkumulátorról működő

  Lehet egyszerű, de lehet címezhető, automata naplózási tudással rendelkező.

  Mi segítünk a szüksgé és biztonsági világítási rendszerek tervezésében, kivitelezésében, felülvizsgálatában, karbantartásában, javításában.

  A rendszeres felülvizsgálatot félévente/évente erre jogosult szakképzett, vizsgázott dolgozóink végezik. A működőképes rendszerről kiállított felülvizsgálati naplót, jegyzőkönyvet a tulajdonosnak, üzemeltetőnek hatósági ellenőrzéskor be kell mutatnia.

  Írjon nekünk itt!

   

   

  Korallház irányfény

  Korallház- Irányfény

  Papiotthon rányfény

  Országos Papi Otthon- Irányfény

  sukoró irányfény

  Sukorói Óvoda- Irányfény