• [Un]Subscribe to Posts
 • villamos szabványosság érintésvédelem villámvédelem tűzvédelem

  Villamos szabványosságok

  A villamos szabványosságokhoz a következők tartóznak:

  • érintésvédelemi szabványossági felülvizsgálat ÉV
  • erősáramú berendezések tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálata, EBF, vagy villamos berendezések tűzvédelme
  • villámvédelem szabványossági felülvizsgálata VV

  Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat

  30 kW feletti csatlakozási teljesítmény esetén az MSZ HD 60364-6 és a 22/2005. (XII.21.) FMM rendelet szerint 3 évente kell elvégeztetni. Villamos kéziszerszámokat évente kell felülvizsgálni.

  Villámvédelem szabványossági felülvizsgálat

  “Norma szerint” az OTSZ renelkezései szerinti kell végezni. “Nem norma” szerint régebbi létesítéseket esetén viszont ennek végzését visszautalja a 28/2011. IX.6. BM rendelet eljárási rendjébe. Ez közel megfelel a régi magyar villámvédelmi szabványnak (MSZ 274).

  Ez esetben magas tűzvédelmi kockázat esetén (régebben A és B tűzveszélyességi osztály) legalább 3 évenként, alacsonyabb kockázat esetén ( C, D, E tűzveszélyességi osztály ) legalább 6 évenként kell elvégeztetni. Újabb, norma szerint felülvizsgálatot 4, illetve 2 évente kell végezni. Immár minden esetben ez dátumot és nem naptári évet jelent. De “norma szerint” esetben be kell tartani az MSZ-EN 62305 erre vonatkozó előírásait is, így vannak évente és kétévente elvégzendő feladatok is.

  Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat

  Végeztetését és annak gyakoriságát az OTSZ írja elő.

  Magas tűzvédelmi kockázat esetén (régebben A és B tűzveszélyességi osztály) legalább 3 évenként, alacsonyabb kockázat esetén ( C, D, E tűzveszélyességi osztály ) legalább 6 évenként kell elvégeztetni. Immár minden esetben ez dátumot és nem naptári évet jelent.

  Tudta hogy a tűzesetek leggyakoribb okaként a tűzvizsgálat elektromos tüzet szokott megállapítani? Az időben elvégeztetett EBF kiszűri a tüzek leggyakoribb gyújtóforrását! Ennyit ugye megér a biztonságunk?

  Írja meg nekünk miről kér most további felvilágosítást

  ide_kattintva!

   

  Referenciák:

  • Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  • Tűzoltóság Székesfehérvár, Dunújváros, Sárbogárd, Pusztaszabolcs, Siófok
  • Harmann Kft
  • Brunswick Kft